onsdag 4 februari 2015

Tygblöjor

Någonstans i mitten av graviditeten bestämde vi oss för att vi skulle försöka med tygblöjor till vårt lilla knytte. Vi gillade inte tanken på att producera så mycket sopor som man gör med engångsblöjor och vi kände att argumentet "mycket tvätt" inte riktigt spelade någon roll för oss. Vi beställde hem två olika sorter, en sort från USA som heter Happy Heiny och en sort via Tradera (ändå nya) som jag inte vet vad den hette, men billiga var de. Båda de sorterna hade en byxa och så lösa inlägg till det (allihopa onesize). Vi insåg ganska snart att de billiga från Tradera var billiga av en anledning. De var väldigt dåliga. Det enda positiva var väl att Manfred fick användning för alla fina kläder han hade för de läckte igenom ganska snabbt. Jag ska även tillägga att vi väntade lite med att sätta igång med tygblöjorna. De är ju ganska stora eftersom de ska "hålla" upp till ca 14 kg och det kändes som att det skulle vara alltför bylsigt på en nyföding.

Happy Heiny var bättre och det kändes väl mest som att man måste komma ihåg att man inte kan vänta lika länge med att byta som när man använder engångsblöjor.
Då vi bara har några få Happy Heiny (och de inte var speciellt klockrena) insåg vi att vi behövde köpa fler av någon sort och nu kändes det som att det var dumt att chansa på något billigt. Därför så beställde vi från Poops. Jag hade läst bloggare som rekommenderade dem så det kändes lite tryggare i alla fall. Dessutom kul med ett svenskt märke. Poops ser ungefär som de andra med skillnaden att inlägget är fastsytt i ena änden (se bild längre ner). Det känns som logiskt ändå för man behöver ju inläggen för att använda blöjan, så det behöver ju inte gå att ta loss helt. Dock är det bra att inte allt sitter ihop för den torkar ju snabbare på det här viset.

Men vilken skillnad det var med Poops! De är grymma! Man kan inte ha dem på lika länge som en engångs, men det kan man ju förstå. Man kan dock ha dem på ganska länge utan att de läker. Inläggen har en fantastisk uppsugningsförmåga. Det enda som är negativt är att de tar ganska lång tid att torka (vi köpte bambu/bomull, finns en annan variant som ska torka lite snabbare), men det kan man ju förstå med den uppsugningsförmågan och lägger man dem på ett element så går det ganska fort ändå. Så nu använder vi bara de från Poops förutom när alla ligger i tvätten. På natten och när vi inte är hemma så använder vi engångs.

Vi har bara tolv stycken vilket är lite för få egentligen. Vi skulle nog behöva sex till, då skulle man inte behöva tvätta fullt lika ofta. Å andra sidan vill man inte gärna ha dem liggandes och lukta illa allt för länge heller... Tvättar man varannan/var tredje dag och har en bäbis som inte bajsar så ofta så funkar det faktiskt med bara tolv stycken. Vi har en Ikea-kasse i bastun där vi lägger blöjorna i väntan på tvätt. Där lägger vi även alla handdukar (det går åt en hel del om man låter sin lilla älskling ligga naken så ofta som vi gör) och tvättlappar i tyg (använder bara våtservetter när vi är på språng) vilket gör att det blir ganska lagom att tvätta varannan/var tredje dag. Vi fyller maskinen om man säger så.

Kan varmt rekommendera tygblöjor. För att jämföra sopberget: då vi körde enbart engångs var soptunnan mer än överfull när det var dags för tömning och nu var den endast fylld 2/3.


Blöjorna har underbart klara färger, det ser ut som en regnbåge på klädstrecket!





//

Inga kommentarer: