tisdag 17 juli 2012

Keb Arctic Run

Natten mot fredagen började det regna på allvar och sen bestod hela fredagen av regnskurar. Vi satt mest inne på fjällstationen och tog det lugnt. Johan ville ändå hinna ladda inför loppet på lördagen.
Natten mot lördagen var blöt. På grund av det konstanta regnandet under natten sipprade det in vatten i tältet, både uppifrån och nerifrån. Vi hade en liten sjö i ena hörnet av tältet när vi vaknade på lördag morgon. Johan skulle iväg till fjällstationen för att äta ordentlig frukost innan loppet, så jag tog tag i att packa ihop alla saker utom yttertältet och bära ner dem till fjällstationen för att de skulle ha en chans att torka innan vi skulle sova där igen.

Lördagen bestod av regn, regn och regn. Det vräkte ner hela dagen. Starten gick vid nio och löparna var nästan dyngsura innan de hunnit iväg. Det var väl ingen publikfest direkt, men jag stod ute en sväng i alla fall. De hade varit tvungna att dra om banan på grund av höga vattenflöden, så de sprang förbi fjällstationen efter 20-30 minuter innan de drog längre bort.
På eftermiddagen började det blåsa också, så vädret blev verkligen bara sämre och sämre. Johan kom i mål på en hedrande sjundeplats efter 4 timmar och 47 minuter och bodde i bastun i någon timme efteråt. De hade varit tvungna att vada upp till låren på vissa ställen, så man kan ju föreställa sig att de var rätt kalla. Norran (Skellefte-tidning) skrev om Johan. De följde upp den där artikeln efter loppet också, men jag hittar inte den på nätet.

På söndagen vandrade vi ner igen. När vi gick märkte vi hur mycket vatten som faktiskt kommit under fredagen och lördagen. Stigar hade förvandlats till bäckar och små bäckar hade förvandlats till små forsar.
Vi hade lagt upp det så att vi skulle ha gott om tid ifall Johan skulle vara helt förstörd efter loppet, men det var han inte. Det plus att vi fuskade och åkte båt en bit av vägen gjorde att vi var framme i Nikkaloukta på söndag eftermiddag. Vi hade tänkt vara där först på måndag, så vi bokade om biljetterna hem till Lule och kom hem på söndag kväll istället.
Gårdagen bjöd på ett soligt Lule, så det kändes helt rätt att hänga på stan med vänner istället för att sitta på ett tåg...

 De tappra
 Blött
 Kungsleden. De där bäckarna brukar vara stigar

 Båtresan



Nu blir det nya äventyr!

//

Inga kommentarer: